donderdag 28 februari 2013

Salsiccia con cannellini dallo scaffale

En daar is dan de laatste uit de reeks #kokenuitdekast: Salsiccia con cannellini dallo scaffale. Ofwel worst met bonen van de plank. Het was even zoeken. Het was zelfs flink zoeken naar een echt lekker stuk vlees of vis dat uit de kast komt. Vele blikjes en potjes tonijn passeerden de revue en daar zaten hele lekkere varianten bij, maar telkens niet lekker genoeg, niet echt genoeg om te schitteren als secondo. Gelukkig vond ik dit: salsiccia sott'olio!

Salsiccia sott'olio
Ik kan er maar beter voor uit komen: ik ben dol op worst. Ik ben vooral dol op Toscaanse worstjes van varkensvlees met venkelzaad, knoflook en wat citroenrasp. Salsiccia! Ik ben er zo dol op, dat ik ze dus zelf maak. Ik koop bij een goede slager procureurlapjes en buikspek, haal dat door de worstenmaker van mijn Kenwood Major Chef Titanium, kruid het vlees en vul daar dan schoongespoelde varkensdarmen mee. Heerlijk, gaat met kilo's tegelijk! Voor wie dat niet doet, maar toch van deze lekkernij wil genieten, zijn ze ook onder een laagje olie in potje te koop. Helaas zijn ze nog niet echt gemakkelijk te vinden. De enige winkel waar ik ze in Nederland heb kunnen vinden, is Italy in de Piet Heinstraat in Den Haag.

Cannelini
Niet iedereen is er laaiend enthousiast over: witte bonen. Dat komt volgens mij door die potjes witte-bonen-in-tomatensaus. Beetje cheapy studentenkost waar een frikandel, kroket of cordon bleu bij werd gegeten. Hmmm... Maar witte bonen, en dan toch zeker de Italiaanse cannellini, verdienen een kans. En natuurlijk kun je ze vers of gedroogd kopen en dan zelf koken. Maar in het kader van #kokenuitdekast maken we natuurlijk gebruik van een blikje bonen! En ik moet zeggen dat de smaak van bonen uit blik bijzonder lekker is. Bovendien zijn we een stel bofkonten: die van supermarktmerk Bonduelle krijgen in mijn smaak test een dikke duim. Omhoog welteverstaan. Je hoeft dus niet eens een fancy Italiaans merk te gebruiken. Wat je nog wel nodig hebt is...

Olijfolie
Okay, we hebben het vlees en de bonen. De valsspelers, waar ik mijzelf toereken, snijden nog snel even een knoflookje en rood uitje voor in de pan, en gooien ook nog wat blaadjes salie uit de kruidenpot, maar het hoeft niet. Echt niet. Wat wel moet, en wat natuurlijk keurig uit de kast komt, is een echt lekkere olijfolie! Veel heb je daar niet van nodig, dus doe wild en geef voor een keertje meer uit dan drie euro voor een liter. Veel delicatessenwinkels hebben wel een aantal flessen olijfolie staan die je mag proeven. Ik houd wel van een beetje peperige olijfolie, zeker bij bonen, maar laat je vooral leiden door je tong en neus. Doe eens gek, echt!

recept salsiccia con cannelini dallo scaffale
Ingrediënten
1 potje salsiccia sott'olio (400 gram)
1 blikje cannellini (400 gram)
lekkere olijfolie
... en voor de valsspelers...
1 teentje knoflook
1 rode ui
6 blaadjes salie

Bereiding
We beginnen met het bakken van de worstjes. Daar zit nog voldoende vet aan, dus die kunnen zo in de pan. Bak deze, af en toe omdraaiend, circa 10 minuten op half vuur. De valsspelers voegen dan het fijn gesnipperde knoflookje en de grof gesnipperde rode uit toe en ook de salieblaadjes en bakken die 1 minuutje. Daarna doet iedereen weer mee: maak het blikje cannellini open, laat uitlekken en voeg toe aan de worstjes. Verwarm de bonen op laag vuur zo'n twee minuten. Breng op smaak met wat zout en schep in diepe borden. Giet er tenslotte die heerlijke olijfolie van je over heen en wees trots op je zelf: weer een goddelijk maaltje op tafel gezet!

Het vier gangenmenu van #kokenuitdekast:
1) antipasto: Ciappe con funghi misti
2) primo: Spaghetti alla puttanesca
3) secondo: Salsiccia con cannellini
4) dolce: Rocca di Cantucci

Winkel:
Italy - Italiaanse wijnen en delicatessen
Piet Heinstraat 20
2518 CH Den Haag
070-3639652
http://www.italydenhaag.nl/

vrijdag 8 februari 2013

Römertopf, löllig maar wel smöllen

Bij voorbaat sorry. Of sörry. Maar elk woord waarin een o met puntjes staat, roept niet meteen culinaire beelden bij me op. O-umlaut klinkt als Oostblok, als een Duitse verdediger met stoppelbaard, als smöörig. Uitzondering op deze regel vormt de römertopf. Deze terra cotta kleurige ovenschaal staat voor mij gelijk aan geweldig sappig vlees. Aan lekker langzaam eten koken. Maar vooral: de heerlijke geur in huis van kip zoals mijn moeder die vroeger maakte. Met verse tijm, knoflook en altijd die heerlijke jus!

Hoe werkt het?
Het is niet voor niets dat kippie-tok zo heerlijk sappig blijft. Lang, lang geleden toen er nog geen culinaire stoomovens waren, maar wel spelen en brood, wilden de keizers uit Rome dat brood ook wel eens eten met een stukkie wit vlees dat níet zo droog was als hun stoffige slippers. Eén van hun slaven bedacht een list: als we daar nu eens een poreuze, aardewerken schaal voor gebruiken... Dan leggen we die eerst in water zodat de schaal het water opzuigt. Dan zo'n kippenbeest er in (hij liever dan ik, dacht de slavin) en dat dan in zijn geheel in de oven. Door de hitte verdampt dan het water uit de schaal waardoor de kip een soort Turks stoombad ondergaat. Op het eind halen we nog even de grill er overheen (hij liever dan ik, dacht de slavin) voor een lekker krokant korstje en: ecco il pollo con molto gusto!

Mooi?
De römertopf  classic, al vanaf 30 euro
Is deze Schaal (topf) uit Rome (römer) mooi? Dat is natuurlijk een gewetensvraag, maar truttig is de schaal zeker wel. Wie ooit bedacht heeft dat er van die koddige lijntjes in het aardewerk getrokken moesten worden... En dat is dan de "moderne" uitvoering. Wie pech heeft (en dat is bij de aanschaf van zo'n schaal al erg Schnell) heeft dus een Classic exemplaar waarin allemaal kippen, stronken prei, uien, vissen en andere Gotische afbeeldingen zijn geboetseerd. Tja, een pronkstuk is het voor mij niet en ik zie dus wel een gat in de markt voor een wat hipper design. Maar je kunt er wel erg lekkere gerechten mee koken en daar gaat het uiteindelijk toch om!

Kookboekje erbij
Naast die prachtige schaal ben ik ook in het bezit gekomen van een kookboek voor de römertopf: "Römertopf", met als subtitel: "Gezond en zuinig koken". Dat zie je niet zo maar onder een kookboek staan, he: zuinig!? Het ruim 100 pagina's tellende boekje van uitgever Rebo Culinair, onder redactie van Ria van Eijndhoven, komt uit 1988 maar doet veel nostalgischer aan. Naast groente, kip, vlees en visgerechten, helpt dit boekje je ook met recepten voor de supermoderne combi-magnetron! Voor de rest is het genieten van vergeelde foto's (Photoshop bestond nog niet) waarop kippen nog van die papieren koksmutsen op hun poten krijgen en waar de bossen peterselie letterlijk in den bips zijn gestoken. Geweldig! Maar daarom is het volgende recept wel gebaseerd op de braadkip van pagina 60, maar wel even iets aangepast aan 2012:

Kip met worteltjes, tijm en knoflook uit de Römertopf
Ingrediënten:
1 kip van circa een kg.
3 teentjes knoflook
10 takjes tijm
150 gram worteltjes
2 laurierblaadjes
paar plakjes spek
2 plakjes citroenboter of gewoonweg een klont roomboter
olijfolie

Bereiden:
Vooraf: römertopf is in bad geweest
Zet de oven nog niet aan! Anders breekt je prachtige römertopf. Vul de römertopf (schaal en deksel) met koud water en laat 10 minuten staan. Haal de kip uit de koelkast en dep droog met keukenpapier. Pel de knoflookteentjes, snijd in plakjes en verdeel deze over de kip: tussen de dijen, onder het vel, in het karkas, achter de vleugels: als je een plekje ziet mag je het vullen! Doe hetzelfde met de tijm. Bestrooi met peper en zout. Leg er wat van de spekreepjes op en om heen.

Achteraf: mooi krokant en juicy as hell
Spoel het water weg, plaats de kip in de schaal en leg de worteltjes en de laurierbladen er naast en om heen. Doe de deksel op de schaal en plaats de römertopf dan in de oven en zet deze op 50 graden. Verhoog na 10 minuten de temperatuur naar 100 en na nog eens 10 minuten naar 200 graden. Haal na zo'n 60 minuten de deksel van de schaal, doe de boter en eventueel nog wat extra peper en zout bovenop de kip en geef de kip nog 15 minuten in de oven voor dat heerlijke korstje!

Laat de kip, zoals elk groot stuk vlees, even 10 minuten bijkomen op de snijplank (afgedekt met aluminiumfolie) voordat je het mes er in zet. Dat geeft je de tijd om brood te snijden, salade te maken en wijn in te schenken. Dat wordt smöllen!!!

Links: