vrijdag 26 april 2013

Broodje van de/een dag

De geur van vers brood, wie is er niet dol op? Beelden van het bakkertje in Zuid-Frankrijk komen in mij op. Vers brood eet ik zó op, met niets er op. Zó lekker is dat. Thuis maak ik ook regelmatig zelf brood en ja, dat is inderdaad stukken lekkerder dan broden van Albert Heijn of Jumbo. De eerste dag in ieder geval wel. Maar de tweede dag is mijn brood al behoorlijk oudbakken en op dag drie kan ik met mijn brood frisbeeën terwijl het supermarktbrood nog steeds niet uitgedroogd is. Potverdorie! Hoe kan dat nou?


Conserveringsmiddelen?
Ik ben er nog niet helemaal uit, heb nog geen bewijslast (Brammetje eens bellen? Die heeft toch niets te doen) maar ik heb een vermoeden dat er toch iets in brood wat er eigenlijk niet in moet. Maar de Europese Commissie heeft conserveringsmiddelen in dagvers brood verboden en dan houdt Neelie Smit Kroes het in de gaten, dus dat zit wel snor. 

Een beetje Googlen geeft aan dat er wel zo iets bestaat als azodicarbonamide (E-927) wat de prachtige naam "broodverbeteraar" heeft gekregen, maar dit middeltje maakt brood feitelijk alleen maar wat witter (wie wil dat nou?). Het voedingscentrum geeft wat meer inzicht:  
"Soms worden vóór het kneden van het deeg broodverbetermiddelen toegevoegd. Deze verbetermiddelen zorgen ervoor dat het brood langer vers blijft of dat het luchtiger en malser wordt. Ze kunnen ook het proces van het bakken verbeteren of versnellen. 
Broodverbetermiddelen bestaan uit een combinatie van ingrediënten, zoals melkproducten, vetten, suikers, emulgatoren, enzymen en gluten, eibestanddelen, sojameel en/of meelverbetermiddelen. "
(http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/brood.aspx)

De oplossing
Wil je toch de verswedstrijd winnen van de supermarktbroden? Dan zijn er drie gouden regels:
1) Eet het meteen op! Eigen brood is vaak zo lekker, dat is op voor je er erg in hebt. 
2) Eet brood ook bij het avondeten. Brood zuigt de sappen van een stukje vlees heel goed op en als je een broodje door je bijna lege bordje pasta heen haalt ga je pas echt efficiënt om met je eten. 
3) Van de restjes van het brood maak je gewoon croutons, papa al pomodoro, wentelteefjes of uiensoep!

Geen opmerkingen: