Rabarberjam met vanille hangop op een mini pannenkoekje |
Ook zonder zo'n collectie kookboeken red je het trouwens wel: een klein rondje Google levert bijzonder veel recepten op. Het is ook té eenvoudig voor woorden: Verwijder de harde uiteinden, snijd de rabarberstengels in stukken, voeg een klein beetje vocht toe en een stevige schep (ongeveer de helft van het rabarbergewicht) geleisuiker. Aan de kook brengen, vijf minuutjes doorkoken en klaar is je jam. Een (heeeeele) uitgebreide beschrijving, inclusief tools en technieken, vind je op www.hoedoe.nl.
Anyway, dat is de basis. Grote smaakvrienden van rabarber voor wat variatie: aardbeien (pas op het laatste moment toevoegen), sinaasappel (sap in plaats van water, of een beetje rasp van de schil) en gember (in de vorm van siroop of vers als plakjes) en/of kardemomzaad voor een pittige variant. Mogelijkheden genoeg dus.
Ouwe omaatjes gebruiken trouwens nog een ander ingrediënt: krijt. Da's om oxaalzuur te neutraliseren, een natuurlijk stofje dat in rabarber zit. Hierdoor heb je minder suiker nodig en bijt dat zuur niet zo op je tanden. De meningen zijn tegenwoordig wel een beetje verdeeld. Zeker als je niet heel veel rabarber eet (of spinazie, waar ook oxaalzuur in zit), kun je krijt gewoon gebruiken voor 't schoolbord.
Te eten?
Jazeker! Samen met hangop met vanille op een klein pannenkoekje als toetje: heerlijk! Maar ook als fris-zoet element bij geroosterd varkensvlees. En wat te denken van een bruine boterham met ouwe kaas... toppertje!
Zijn er ook miskleunen? Een beetje... Ik had ook een receptje waarbij rabarber werd gebruikt in een soort zalmtartaar. Rabarber, komkommer en zalm, alle drie in kleine blokjes gesneden, gemengd met kappertjes, azijn en peper en zout. Niet dat de rabarber nou vies was ("Eten is nooit vies, hooguit niet lekker!") maar ik vond dat nou niet echt de klapper van de week.
Nee, van oud Hollandsche rabarber maak je oud Hollandsche rabarberjam; kan ik voortaan weer meepraten met mijn moestuinvrienden!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten