zondag 21 oktober 2012

Omdraaien, trut!

Wentelteefjes, wie is er niet mee groot geworden? Een oud-Hollandsche manier om oud brood om te toveren tot een heerlijk ontbijt of snackje. Ik moest er aan denken toen ik las dat een derde van ons voedsel wordt gegooid, ergens tussen producent en consument. Ik moest er zeker aan denken toen ik las dat in Wenen elke dag evenveel vers brood wordt weggegooid als dat er in de tweede stad van het land wordt geconsumeerd. “Die weggooibroden zijn nodig. Anders ziet het broodschap er zo treurig uit om kwart voor vijf op zaterdagmiddag.” Hoe treurig is dat?

Brood is voor heel veel culturen één van de basiselementen van de voeding en dat is ook in Nederland zo. Volgens mij is Nederland bekend om z’n uitgebreid aanbod aan beleg op dat brood en welk land heeft ooit een minister-president gehad die als favoriete lunch een broodje ouwe kaas met een glas melk noemde? Ik kan ook erg genieten van brood, maar soms gaat het wat minder hard dan je vooraf dacht en voor je het weet zit je dan ook met een stapeltje sneetjes, ja, oudbakken brood. Moet je dat dan, net zoals die supermarkt, zo maar weggooien?

Gelukkig zijn er volksstammen voor ons geweest die met die restjes zaten. En die er niet over peinsden om dit weg te kieperen. Hoeveel broodsoepen bestaan er wel niet? Waarom denk je dat de Italianen crostini en bruschette hebben bedacht? Dacht je dat de Fransen voor de lol met croutons op de proppen kwamen? Allemaal ontstaan om de oude stukjes brood weer om te zetten in iets smakelijks! Met gepaste trots bijgaand dan ook het recept van de Hollandse broodrecycle: wentelteefjes.

Het recept
Breek een ei in een diep bord, giet daar een kopje melk bij en een theelepel kaneel en sla dit luchtig door elkaar. Dompel de vier ouwe boterhammen in dit mengsel en zorg dat beide kanten goed bedekt zijn met het mengsel. Laat een minuut of vijf staan om goed in te trekken. Verwarm dan een koekenpan, laat een klontje boter smelten en bak de doordrenkte bammetjes. Eerst drie minuten aan de ene kant, dan nog eens twee minuten aan de andere kant. Serveren kan met wat poedersuiker, stroop of jam. Daar hoef je geen Kok voor te zijn!

Links:
http://www.fao.org/news/story/en/item/74192/icode/
http://www.wefeedtheworld.nl/


2 opmerkingen:

Frijs zei

Moet het met oud brood? Heb er juist nu wel zin in!

Pimindekeuken zei

Het "mag" ook met vers brood, Frijs, doe maar lekker stout!