#20 van kokenvandemuur |
De waarde van pakjes
Maar wat is er nou zo erg aan koken uit een pakje? "Is toch lekker makkelijk en snel? En vaak geef ik er nog een beetje een eigen twist aan met wat extra verse spulletjes?" Tja, erg. De wereld gaat er niet direct van naar z'n grootje, maar als ik de argumenten beluister dan vraag ik me af: waarom wel??? Heel, heel vaak dien je aan het pakje nog een flinke lijst echte ingrediënten toe te voegen: asperges, room en verse kruiden aan Limburgse aspergesoep. Vlees, tomaten en kaas aan lasagne traditionale. Boter, melk en eieren aan Majestic muffins. Wat zit er dan eigenlijk nog in het pakje? Vaak een batterij E-nummers, emulgators, smaakversterkers en natuurlijk een flinke schep zout en suiker.
Zelf doen
Voor wie graag zelf muffins wil maken (of de modernere term: cup cakes, het verschil is mij nogal onduidelijk), bijgaand het recept dat ik heb gebruikt voor de chocolate CC met chocotopping, nummer 20 van mijn project #kokenvandemuur. Geïnspireerd door mijn schoonzusje is onze eetkamermuur van top tot teen beplakt met foto's uit delicious magazine. Iedereen in huis mag aanwijzen waar hij trek in heeft en dan ga ik aan de kook. De foto's van alle gerechten tot dus ver staan op mijn pinterest board: kokenvandemuur. Vandaag dus de Choco muffin. Maar dan wel verrijkt met hazelnoten en Nutella!
Nutella-hazelnoot-muffins
Ingrediënten:
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 tl bakpoeder
- 2 eetlepers cacao
- 100 g suiker
- 2 eieren
- 250 ml yoghurt
- 1 tl zout
- 100 ml vloeibare boter
- een paar likken nutella
- 2 eetlepels hazelnoten
- halve reep Tony Chocolonely
Rooster de hazelnoten in 10 minuten in een droge koekenpan op laag vuur. Hak de chocolade in grove stukken. Hak de helft daarvan fijn. Zet de fijne stukjes chocolade en de pot Nutella apart en meng de hazelnoten, de grove stukken chocolade met het bakmeel, het bakpoeder, de cacao, de suiker, de eieren, de yoghurt, het zout en de boter kort door elkaar. Vul 12 muffins vormpjes met het beslag en bak in een voorverwarmde (180 graden) oven in 22 minuten gaar. Laat 10 minuten afkoelen. Smeer dan de bovenkant in met nutella en bestrooi met de fijngehakte chocolade. Indien mogelijk: meteen opeten.
Enkele opmerkingen van de kok:
Ja, bakpoeder komt uit een zakje. En ja, ook in mijn geliefde Nutella zitten emulgatoren, wat meer klinkt als een nieuwe Russell Crowe film dan als iets dat je in je moestuin vind. Helaas, het is niet anders.
Links:
- Antipakjesavond
- Delicious magazine Nederland
- Tony Chocolonely
Geen opmerkingen:
Een reactie posten