Koriander
Het is alweer een tijdje geleden dat ik voor het eerst verse korianderblaadjes in een gerecht gebruikte. Of beter gezegd: het gerecht totaal verknalde. Gegrilde tonijn met rode grapefruit, avocado, crème fraîche en dus een beetje koriander. Ik had alleen de foto (het recept zelf niet) kende koriander nog niet en had bij de groenteboer gewoon een bosje gekocht. Hak, hak, hak, hele hand verse koriander er over heen, en die zalige tonijn smaakte dus naar zeepsop. Gatverdamme! Nu weet ik dus dat ik gewoon niet te veel moet gebruiken, maar zelfs dat is voor sommige mensen too much: Het is echt een "je vindt het lekker of juist vies" kruid. In deze salsa is de smaak van koriander matig aanwezig, maar als je weet dat je geen fan bent, dan kun je het vervangen door bladpeterselie en/of basilicum met een scheutje dreft!
Habanero
Hier ga ik niet heel veel over zeggen, anders dan de anekdote dat mijn zoontje van twee in een supermarkt dacht dat het een kleine variant gele paprika was en bijna aan het knabbelen was. Nee, de habaneropeper, met een score van meer dan 100.000 op de schaal van Scoville één van de meest hete pepers op de planeet, moet je op YouTube zien. Om te huilen, zo leuk! Don't try this at home...
Stokbroodje met gegrilde kippendijen, voor negen kerels
Ingrediënten
3 stokbroden, of ander stoer brood
9 kippendijen, ontbot
Voor de tomatenchilisalsa:
1 habanero peper
5 teentjes knoflook
8 pruimtomaten
3 sjalotjes
1 limoen
2 eetlepels verse korianderblaadjes (gedroogd is geen optie)
Bereiding
Maak eerst de salsa. Dit kan een uur van tevoren maar ook prima een
hele dag (of zelfs een paar dagen) vooruit. Laat een brede koekenpan of braadpan met een dikke bodem heet
worden, zet dan op half vuur. Rooster in
deze droge pan de ongepelde knoflookteentjes, het pepertje en de tomaten in 5 a
10 minuten. Draai ze af en toe om.
Snipper tussendoor de sjalotjes heel fijn. Hak de koriander grof en rasp en pers de limoenen.
Haal de knoflookteentjes uit de pan, verwijder het schilletje en doe in
een vijzel. Neem het pepertje uit de pan, snijd doormidden, verwijder de
pitjes, hun lijst (dat wat de pitjes bijeen houdt) en het steeltje en voeg alleen het vruchtvlees toe
aan de vijzel (of de helft van het vruchtvlees, of een kwart...) en maal tot een fijne pasta. Voeg tenslotte ook de tomaten toe en
maal tot een grove salsa.
Voeg de
fijngesnipperde sjalotjes, de koriander, de limoenrasp en -sap toe en schep goed om.
Zet een grillplaat
op het vuur en laat goed heet worden. Of steek een barbecue aan (kan ook prima in de winter!) en wacht tot de
kooltjes wit zijn en er geen vlammen meer zijn. Haal de kippendijen uit de koelkast,
dep droog met keukenpapier, bestrooi met zout. Grill de platte kippendijen aan
beide kanten zo’n 5 minuten.
Presentatie
Snijd elk stokbrood
in drie stukken en snijd deze over de lengte in. Leg op elk stuk een kippendij.
Laat de mensen zelf de salsa er op scheppen. Als je vrienden je lief zijn: zet
er van tevoren een bordje bij met de tekst: HEET! Zet de zon op, wat vrolijke
muziek, een koud biertje erbij en hap in de heerlijke hitte.
Links:
- Kakmaddafakka is natuurlijk afgeleid van de funky Noorse band Kakkmaddafakka. Coole muziek maken die gasten!
- Het recept van de tomatenchilisalsa komt volgens mij uit delicious magazine, ere wie ere toekomt, maar ik weet niet meer welke.
- "Koriander is vies" genetisch bepaald? Heel leuk antwoord op goeievraag.nl
- Algemene info over de habanero-peper op www.VerseOogst.nl
- Scovilleschaal
Geen opmerkingen:
Een reactie posten