In roomboter zit endorfine! Kijk eens naar de gezichten van mensen wanneer ze iets met roomboter eten. Het eerste hapje van een croissantje met zo'n krulletje roomboter, poffertjes met een flinke klont en poedersuiker, een stokbroodje besmeerd met roomboter en belegd met paté; de ogen gaan omhoog, dan sluiten de oogleden, je hoort een lichte zucht en dan een langgerekt "mmmmmmmmmmmmm.....".
Vier soorten boter in één keer
Roomboter in zijn pure vorm is al een heerlijkheid. Maar je kunt ook boter met extra ingrediënten maken. (Ik vermijd zeer zorgvuldig de term smaakjesboter). Het is heel praktisch om er meteen een aantal te maken, je bent toch bezig. Meng de boter met de ingrediënten, vorm de boter met behulp van bakpapier in rolletjes, laat ze een uur opstijven in de koelkast, snijd ze dan in plakjes en bewaar ze in de diepvries. Zo tover je een hoop stukken vlees, vis en groente om in endorfinevoedsel! Vanaf linksboven met de klok mee: ansjovisboter, mosterdboter, citroenboter en rozemarijnboter.
Ansjovisboter
You either love it or hate it. Ik snap dat wel (een beetje) want de smaak van ansjovis is intens, zeer intens! Ansjovis is (net zoals rijpe tomaten, sambal trassi, gedroogde paddenstoelen en zeewier) een product waar heel veel umami-smaak aan zit. Wie nu voor het eerst deze Japans klinkende naam hoort: Umami is de vijfde smaak, naast zoet, zuur, zout en bitter. Denk bij umami aan een prettige bouillon of vlezige smaak met een langdurige, ietwat filmige nasmaak op de tong waarbij er vaak wat extra speeksel vrij komt. Slurp! De uitdrukking "het water loopt me in de mond" is uitstekend toepasbaar op umami. Het leuke is nu dat als ansjovisboter smelt, dit helemaal niet zo'n vissige smaakt heeft! Ik gebruik deze boter dan ook het liefst op rundvlees en lam. Prak 5 ansjovisjes fijn met met 100 gram boter voor een flink aantal shots umami op je vlees. Een stuk rib-eye of een lamscarrée uit de oven en dan een plakje umami boter! Mjammie!
Mosterdboter
De smaak van mosterdboter hangt met name af van de ... uhhh... mosterd. Ik ben zelf niet zo thuis in de mosterd en kom niet veel verder dan Dijon mosterd, Zaanse mosterd en Groninger mosterd, maar volgens mij kun je van alle mosterd wel mosterdboter maken. Meng 1 eetlepel met 100 gram boter of zoveel meer mosterd als je zelf lekker vind, maar ik vind dan de mosterdsmaak overheersen. Heerlijk voor op kip, krieltjes, speklapjes en gekookte groente als sperzieboontjes en tuinbonen.
Citroenboter
Rasp 1 citroen per 100 gram boter en voeg een half theelepeltje zeezout toe. Deze boter is natúúrlijk heerlijk op zo'n beetje alle vis, schaal en schelpdieren. (Daag me uit: noem één vis waar het niet lekker bij zou zijn...). Maar ook een stukje gebraden kip of gegrilde groente zoals courgettes, groene asperges en venkel wordt nóg lekkerder met een plakje citroenboter. En de slimmerd die ook eens sinaasappelboter, limoenboter en grapefruitboter uitprobeert heeft natuurlijk groot gelijk!
Rozemarijnboter
Rozemarijnboter is natuurlijk eigenlijk een hele eenzijdige kruidenboter, maar wel erg lekker hoor! Normaal gaat rozemarijn bij mij samen met olijfolie, dus de combinatie met boter was wel even wennen. Maar ik ben om: rozemarijn+boter=cool! Natuurlijk kun je ook tijm, salie, oregano, peterselie of bieslook nemen (of een combinatie van), je zou zelfs knoflook kunnen toevoegen en vooruit! nog wat zwarte peper en zout. Maar de mijne was dus gewoon puur rozemarijn. Hak alleen de naaldjes (niet de steeltjes, die zijn niet lekker) zeer fijn en meng een eetlepel hiervan met 100 gram boter. Deze boter gaat bijzonder goed met zowat alle geroosterde, gegrilde of gebraden stukken van het varken, maar ook als finishing touch op gekookte mosselen!
Gezond of ongezond
Voor wie zich zorgen maakt of roomboter erg vet en daarmee ongezond zou zijn, die kan eens googlen op roomboter versus margarine. Wat daar iedere keer naar voren komt: ja, roomboter is vet maar bevat -in tegenstelling tot margarine- geen transvetten. Wat dat zijn, hoe goed/slecht ze zijn, waarom ze eerst heel veel in margarine zaten kun je allemaal lezen op de site van het voedingcentrum (zie ook onderstaande link). Ik beroep me met name op roomboterfan Nigella Lawson (en haar looks op haar 51ste) en op een aangepaste uitspraak van Petje Pietamientje: "Google zegt dat roomboter goed voor me is, omdat er geen transvetten in zitten. Stom, hè? Ik vind het gewoon lekker!"
Links:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten