Zonder hier de Keuringsdienst van Waarde te willen
uithangen, ben ik maar eens de etiketten gaan lezen. Allereerst het percentage
aardbeien: dat lijkt dan toch wel een beperkte indicatie voor de kosten: Hero
(60%) en Bonne Maman (50%) hebben meer aardbeien er in gedaan dan Euro shopper
(45%), maar zo groot is dat verschil ook weer niet. In de eerste twee potten
gaat er daarna nog suiker, pectine (een geleermiddel) en citroenzuur in.
Euroshopper doet dat ook, maar begint de lijst
van ingrediënten (en waar je de lijst mee begint, dat gaat er het
meeste in...) met glucose fructosestroop. Ofwel High-fructose corn syrup (HFCS).
Klinkt niet veel beter, klinkt zelf als een hockey club. ("Hee kerel,
tegen wie moet jij aanstaand weekend? Tegen HFCS! Nee! HFCS uit, altijd
lastig!"). Maar het geeft je wel te denken: hoe goed (en dus hoe zoet)
zullen die 45% aardbeien zijn geweest als er vooral HFCS bij moet? Wikipedia (voor
wat het waard is) maakt het verhaal niet mooier: "Glucose-fructosestroop
kan in sommige gevallen hoge concentraties kwik bevatten, wat een gevaar
kan vormen voor de gezondheid". Wauw! Nog kwik erbij ook! Heel
verkwikkend!
Vandaar nou toch dit stukje over jam?
Ten eerste omdat ik een croissantje met jam erg lekker vind.
Maar vooral omdat ik graag een Toscaanse crostata bak en niet altijd zin en
tijd heb om zelf de jam te maken. Dus ik heb gewoon een hele batterij Bonne
Maman potten in huis: abrikozen-, vijgen-, bramen-, frambozen- en natuurlijk aardbeienjam!
Recept
Ja, en dan is het een makkie: 2 eieren met 200 gram
suiker schuimig kloppen. Dat dan mengen met 375 gram bloem, een halve theelepel
zout, de rasp en het sap van een citroen, een zakje bakpoeder en 100 gram
gesmolten boter. Bekleed een lage bakvorm met bakpapier, rol drie kwart
van het deeg uit tot een ronde bodem en leg dit in de bakvorm. Schep dan zo'n
350 gram jam naar keuze (zelfgemaakt of zelf gekocht) op de bodem. Rol van het
restant van het deeg dunne rolletjes en maak hiermee een mooi ruitpatroontje op
de jam (dat moet van de Toscaanse bak-omaatjes). Bak de crostata in 25 minuten
in een voorverwarmde oven van 180 graden. Bestuif dan met wat poedersuiker en
als je dan nog vers fruit over hebt, nou, dan kun je dat mooi als garnering er
op doen!
Links
1 opmerking:
HFCS; Het klinkt niet alleen als een hockeyclub, het IS ook een hockeyclub.
http://www.hfcschool.com/
Een reactie posten